Detta är introt på en berättelse som handlar om när ryssarna i början på 1700-talet skövlade och brände stora delar av densvenska östersjökusten. Norrköping drabbades hårt då i praktiken hela staden försvann i lågorna. Själva grundberättelsen är historiskt korrekt med namn och platser och folk som var framträdande.

Där finns också en fiktiv huvudperson som historien handlar om, en ung man (Erik) som 19 år gammal gick med i det medborgargarde som med liar och högafflar skulle mota den överlägset utrustade ryska flottan. Vi får följa hans tankar och funderingar och rädslan innan själva anfallet, hur Norrköpings ledning ansträngde sig att försöka ingjuta mod i befolkningen att stanna kvar och slåss (eftersom den svenska kungen inte skickade någon militär hjälp för att undstå staden utan koncentrerade sig på att bevara Stockholm), och ingjuta mod, det gjorde man med hjälp av brännvin och starka tal som skulle stärka folket, samt hur konflikter uppstod när rädsla och skräck blev inblandade. Vi får också följa hur Erik lärde känna en kvinna vid namn Lena och och bli kär bara för att förlora henne i det slag som snart skulle komma denna varma julivecka. När så anfallet väl började får vi ta del av hur vissa män fegade ur och flydde medans andra hältemodigt kämpade för sitt Norrköping och mitt i allt detta fanns vår huvudperson Erik där han slogs för sitt liv och för första gången fick uppleva hur det var att döda. Där fanns också några människor som i sitt hat mot den uteblivna hjälpen från Sveriges konung blev överlöpare.

Medborgargardet lyckades dock inte hindra ryssarna från att bränna och plundra Norrköping, därtill var de alltför underlägsna vapenmässigt men med otroligt mod och ansträngning lyckades de hindra ryssarna från att tränga längre in i landet och förstöra mer (bl.a Finspångs bruk) och så småningom tvingade de ryssarna att lämna Norrköping…ett Norrköping som inte längre fanns.

Vi följer Eriks känslor inför allt detta faktum och inte minst av att han inte finner Lena. Lena, som faktiskt existerat på riktigt, stod ingenstans att finna, rykten gjorde gällande att hon (tillsammans med andra män och kvinnor) blivit tillfångatagna av ryssarna och tvingats med till Ryssland. Detta kan, om man vill, öppna upp för en fortsättning. Vad hände med Lena? Dog hon eller blev hon tillfångatagen? Ska Erik följa efter och försöka hitta henne i öster och vilka äventyr ska då drabba Erik där?

Kommentera