Norrköping

Norrköping är en tätort i Norrköpings Kommun i Östergötland, Sverige och är centralorten för kommunen och ligger längst in i Bråviken på bägge sidor om Motala ström vilken rinner genom staden. Norrköping är Sveriges tionde största tätort och hade 87 247 invånare år 2010. År 2016 hade Norrköpings kommun totalt 137 326 invånare.

Norrköping är historiskt sett en gammal industri- handels- och sjöfartsstad. Textilindustrin var fram till 1960-talet basen i stadens näringsliv. Av textilindustrin finns inget kvar idag. Istället är det papper, logistik, transport, elektronik, media mm som dominerar företagsklimatet i Norrköping. Campus Norrköping (Linköpings Universitet) har en stor verksamhet där och med det har en mängd små- och medelstora företag med kopplingar till universitetet etablerat sig där. Norrköping ståtar också med både flygplats och hamn. Till exempel så är flygplatsen “Kungsängen” Sveriges fjärde största charterflygplats. Norrköpings hamn är en av Sveriges största och är en betydande hamn för hela Östersjön med sin centrala plats med anknytning till både nämnda flygplats, väg och järnväg.

Kulturen har sin givna plats i Norrköping. Ett antal teatrar, museum, musikforum etc ramar in kulturlivet i Norrköping. Teatrar såsom Arbisteatern (förkortning av Norrköpings Arbetareförening) och Östgötateatern. Stora namn som jobbat inom teatern är Edvin Adolfsson, Ernst-Hugo Järegård och Norrköpingssonen Tjadden Hällström. Konstmuseet, Stadsmuseet och Arbetets Museum är frekvent populära och besökta. När det gäller musik så finns där  Norrköpings Symfoniorkester som har växt väldeliga. Crescendo (musikföreningen) startade sin verksamhet 1959 och arrangerar årligen ett 70-tal konserter, främst inom jazz. Eldkvarn (med frontfiguren Plura) bildades i Norrköping 1971, har visserligen flyttat till Stockholm men har genom åren ofta lovsjungit den gamla hemstaden.

Norrköping kopplas också intimt ihop med sport såsom fotboll, basket, ishockey, speedway osv. Vem har inte hört talas om IFK Norrköping, Norrköping Dolphins, Vita Hästen, Vargarna osv.

Så sammantaget…Norrköping idag är en stad med starkt näringsliv, kultur, sport och fritid, skola, vård, omsorg, turism mm. Helt enkelt en stad på frammarsch.