Om kreatören

Ellem cartoon

Lennart Moberg (Ellem) har alltsedan 1973 varit verksam med att skapa och leverera bilder samt illustrationer till massmedia (dags- och veckopress, TV mm), men arbetar dessutom generellt som konstnär med målningar, skisser, porträtt, manusförfatteri, serieskapande och datorgrafik/animeringar.

Lennart började sin bana som serietecknare och har medverkat i sådana tidningar som Lilla Fridolf, Buster, Seriemagasinet och den stora draken Fantomen. Den sistnämnda distribueras inte bara i Sverige och Skandinavien utan i de flesta länder i Europa och publiceras så långt borta som Australien. Allt eftersom åren gått har Lennart breddat sin verksamhet och jobbat med både stort och smått. Överraskande så passar seriestuket det mesta i försök att få fram ett budskap knuten till en produkt eller liknande. Göteborgs Universitet, Örebro Universitet, företagen McDonalds, Pripps Blå, SCA m.fl är några stora sådana företag/institutioner som anlitat Lennart genom åren.

I samarbete med andra har han illustrerat böcker, tidskrifter förutom att han själv skriver artiklar och illustrerar.

Porträttmålningar finns också med på repertoaren. Till glädje för både företag/instutitioner samt privatpersoner som vill uppvakta en jubilar tillhandahåller han ett porträtt av densamma. Oftast med en humoristisk "touch" som tilltalar.

Väggmålningar har kommit lite i fokus och som väggmålare har Lennart fungerat också. Att smycka en entré, tråkiga kontorslandskap osv. brukar vara lyckat och kommunen har beställt sådana jobb från Lennart till trivsel för alla.

Julkort/vykort även det producerats en hel del under årens lopp. Trots att julkortsvolymen minskat så skickas det ändå runt 65 miljoner julkort varje år. En del olika typer av företagskort, inbjudningskort, tackkort har det också blivit mm.

Media har Lennart varit aktiv inom som illustratör/grafiker under många år. Dags-och veckopress och Sveriges Television. När det gäller nämnda SVT så har han fungerat som rättegångstecknare på senare år.

Reklam, tidskrifter, bilder, böcker och andra trycksaker kräver numer en kunskap om digitaliserat överlämnande. Lennart är till stor del digitaliserad nuförtiden. Ett måste då utvecklingen, på mediasidan framförallt, rusar framåt med hiskelig fart. Animationer, grafik, teckningar, filmer och även målningar kan levereras digitalt. Artiklar till tidskrifter produceras också. På egen hand eller i samarbete med andra. Naturligtvis illustrerade. Vid sidan av ovannämnda försöker Lennart skapa lite egna kreationer för sitt höga nöjes skull. Det har inte blivit så mycket som han skulle önska men lite grann har det blivt. Det är en varierad kompott av, såväl akrylmålningar, akvareller som tushteckningar/målningar och en hel del digitala alster. Motiven varierar. Vill ni se ytterligare av Lennarts produktion, klicka på ellem...